Slagwerkgroep Concordia Melick

De slagwerkgroep is een onderdeel van de muziekvereniging Concordia en bestaat uit een enthousiaste en jeugdige groep slagwerkers onder leiding van hun dirigent Frank Evers. Zij repeteren op de vaste vrijdagavond aansluitend op de repetitie van de jeugdharmonie. 

De slagwerkgroep is al jaren een graag geziene gast op het podium met hun zeer publieksvriendelijke optredens en herkenbare muziek. Door het bespelen van zowel ongestemde als ook gestemde slagwerkinstrumenten spelen zij heel melodieus. Je zult merken dat dit een moderne slagwerkgroep is die meer doet dan alleen maar trommelen. Zij spelen o.a. muziek uit films, musicals, popmuziek en zelfs house-muziek maar spelen ook slagwerkcomposities met een verhaal zoals A Western Movie en Atlantis Saga. Zij spelen bijzonder graag composities van hun huiscomponist Henk Martens die vaak speciaal voor de slagwerkgroep geschreven zijn.  

Het instrumentarium van de slagwerkgroep bestaat uit ongestemd en gestemd slagwerk. Bij het ongestemd slagwerk horen alle trommels, maar ook bongo's, conga's, drumstel en alle andere effect-instrumenten. Bij het gestemd slagwerk spelen ze met stokken op instrumenten met houten of metalen toetsen. Eigenlijk een piano of keyboard maar dan bespeeld met stokken. 

De slagwerkers van Concordia Melick zijn steeds weer succesvol op de LBT Solistenconcoursen in de regio, waar ze eigenlijk elk jaar weer bekroond worden met medailles en bekers voor hun mooie muzikale prestaties. Na het regionale concours nemen ze vaak deel aan de Limburgse Kampioenschappen en zelfs de landskampioenschappen waar diverse spelers al Nederlands Kampioen slagwerk werden. 

Behalve de concertmuziek kunnen de slagwerkers ook zeker trommelen en met hun trom ook meelopen op straat tijdens activiteiten in het dorp of bij optredens van de volledige vereniging in een ander dorp of stad t.g.v. een muzikaal evenement. Hierbij worden de   jeugdige slagwerkers van de slagwerkers vaak aangevuld met de slagwerkers van het harmonie-orkest tot een volwaardige drumband. 

Behalve in de slagwerkgroep spelen de jeugdslagwerkers vanaf een bepaald niveau ook als slagwerker in de jeugdharmonie. Hierbij leren ze het allround spelen van alle slagwerkinstrumenten en natuurlijk samen spelen met de blazers in de jeugdharmonie. Na de inspiratie van de jeugdharmonie stromen sommige jeugdslagwerkers door naar het harmonie-orkest.  

Frank Evers uit Maasbracht-Beek is de deskundige, enthousiaste en  fijne dirigent van de slagwerkgroep maar hij verzorgt ook de volledige opleiding van de slagwerkers op kleine trom, multi-percussion, melodisch slagwerk (xylofoon en marimba), pauken en drumstel. Behalve de individuele slagwerkopleiding met elke week een muziekles, is er ook een samenspeelgroep. In deze groep Little drummerboys & girls spelen de jongste slagwerkers al direct vanaf het begin van hun opleiding samen. Ze hebben veel plezier in het muziek maken en leren snel samen spelen en ritme en melodie herkennen en naspelen. Al vrij snel kunnen zij ook een eigen muzikaal slagwerkoptreden verzorgen tijdens een concert. 

 

 

Loop gerust eens binnen op de vaste vrijdag-repetitie in 't Aad Raodhoes vanaf 19.15 uur tot 21.00 uur of neem contact op met de coördinator van de slagwerkgroep Maurice de Lange via maurice@applausprojecten.nl of 06 - 29 50 62 98 voor een kennismaking en gratis proefles.

Bekijk de volgende videofragmenten om een beeld te vormen van de slagwerkgroep.

De allerjongste slagwerkers spelen Sinterklaasmuziek in samba-ritme in de grote slagwerkgroep.

Tijdens de Corona-lockdown speelden alle slagwerkers op-afstand-samen in de Ode an die Freude.

 

De jeugdslagwerkers slaan ook goed op de trom tijdens optreden in de Oranjerie.

 

Succesvol Melicks kwintet slagwerkers Limburgs en Nederlands kampioen in 2018.