Historie

Korte historie Harmonie Concordia Melick

In 1882 (zo volgt uit oude kasboeken) werd in Melick besloten een ‘hermenie’ op te richten om wereldlijke en kerkelijke gebeurtenissen muzikale luister bij te zetten. Het eerste vaandel van ‘Fanfare Concordia Melick’  is uit 1885. De eerste dirigenten waren de heren L. Legèr, J. Schmitz en J. Boots. Van 1920 tot 1940 was de muzikale leiding in handen van de heer Willem Schulpen. Van de heer Schulpen is bekend dat hij zelf veel componeerde voor blaasorkesten en met name processiemarsen. Een van zijn bekendste, Laus Deo, maakt nog steeds deel uit van het vaste repertoire van Harmonie Concordia. Daarnaast startte Schulpen op eigen initiatief opleidingen voor jeugdige muzikanten.

Na de tweede wereldoorlog nam Harry Wolters sr. de muzikale leiding over. Reeds op 10-jarige leeftijd werd “Rie van de boer” lid van Concordia en ontwikkelde zich tot een begenadigd sopraansaxofonist. De lijn van de opleidingen en de zorg voor kwalitatief goede muziek werden voortgezet en dit leverde steevast goede resultaten op de concoursen op. In 1967 droeg de Harry Wolters sr. de dirigeerstok over aan zijn zoon Harry jr. Onder diens leiding werd in het jaar daarop – 1968 - met de absoluut maximale score van 360 punten het kampioenschap behaald in de eerste afdeling!

Onder de enthousiaste leiding van Harry Wolters jr. groeide de fanfare langzaam maar gestadig uit naar een ‘grote’ vereniging met een hechte band en een grote aantrekkingskracht op de jeugd. De bezieling van de dirigent, zijn pedagogische gaven, de grote inzet van muzikanten en de goed gestructureerde muziekopleiding bij KREATO waren de oorzaak van de successen vanaf de zeventiger jaren.

Het 90-jarig bestaansfeest werd in 1973 gevierd met de onthulling van een nieuw vaandel en als bekroning ontving de jubilerende vereniging voor haar vele verdiensten in de Melickse gemeenschap de zilveren legpenning van H.M. Koningin Juliana. Tien jaar later, ter ere van het 100-jarig jublieum ontving Fanfare Concordia wederom een koninklijke onderscheiding, nu de legpenning in zilver van H.M. Koningin Beatrix.

Fanfare Concordia, dat in 1977 naar de superieure afdeling was gepromoveerd, was inmiddels uitgegroeid tot een orkest van negentig musici. Op initiatief van Harry Wolters jr. werd in begin jaren tachtig de overgang gemaakt naar een harmoniebezetting. Dit zou meer mogelijkheden hebben en meer in de geest van de tijd passen. Via een overgangsperiode met een jeugdharmonie naast een fanfareorkest, werd op 8 april 1988 de omzetting middels de officiële naamsverandering een feit. Harmonie Concordia Melick begon in 1988 in de afdeling uitmuntendheid, promoveerde bij het eerste bondsconcours naar de ere-afdeling, waarna in 1992 promotie naar de afdeling superieur volgde. Concordia stond weer op de hoogste trede van het muzikale podium. Bij haar eerste concoursdeelname in de afdeling superieur werd in 1997 onder leiding van Theo Wolters op bijzondere wijze het federatieve landskampioenschap behaald! Deze prestatie werd o.l.v. Harry Wolters in 2001 en o.l.v. Theo Wolters in 2008 herhaald, zodat nu drie oranje wimpels het nieuwste en bijdetijdse vaandel  (1999) van Harmonie Concordia Melick sieren!

Onbetwist hoogtepunt in de geschiedenis van het harmonieorkest vond plaats in de zomer van 2002. Na een gedegen, organisatorische en muzikale, voorbereiding vertrok Concordia naar het Spaanse Valencia om daar deel te nemen aan het befaamde Certamen Internacional de Bandas de Música. Onder leiding van gastdirgent Harry Vorselen verraste Concordia menigeen met de overwinning in de Sección Especial.

Het 125-jarig jubileum vierde Concordia in 2007. Tegelijkertijd werd een nog unieker jubileum in de Limburgse blaasmuziekwereld gevierd, nl. dat van haar artistiek leider. Dirigent Harry Wolters stond in 2007 al 40 jaar op onnavolgbare wijze muzikaal aan het roer van Harmonie Concordia Melick. Onder zijn leiding maakte de vereniging een kwantitatieve en kwalitatieve groei door. Als muzikaal leider van jeugdharmonie en harmonie wist en weet hij velen tot op hoog niveau te inspireren tot creativiteit en muzikaliteit. Hij was de initiatiefnemer van vele zaken waaronder de contacten met buitenlandse orkesten, solistenconcoursen, Midden-Limburgs Streektoernooi, de jeugdkampen in Birkenfeld en het Valentijnsconcert voor de jeugd.

Van 2007 tot 2017 bestond de muzikale leiding uit een dirigententeam, Theo Wolters, Roger Niese en Mark Partouns, welke elkaar ondersteunde en afwisselde bij de verschillende concerten. Van 2017 tot en met 2022 stond Harmonie Concordia onder leiding van Martijn Pepels. Sinds 2022 is Jean-Pierre Cnoops de dirigent.