Muzikale leiding

Sinds 2022 staat Harmonie Concordia onder de bezielende leiding van Jean-Pierre Cnoops (1969), saxofonist en dirigent.

Jean-Pierre studeerde saxofoon aan het Conservatorium van de Hogeschool Zuyd in Maastricht en het ArtEZ Conservatorium in Enschede bij respectievelijk Adri van Velsen en Arno Bornkamp. In 1992 behaalde hij zijn diploma “Docerend Musicus”. In 1995 zijn diploma "Uitvoerend Musicus" waarbij hem tevens de "Dagblad Tubantia Prijs" werd toegekend voor het best uitgevoerde examen. In dat zelfde jaar verwierf hij ook De Vriendenkrans van het Koninklijk Concertgebouw en het Concertgebouworkest.

Hij werd in 1991 aangesteld als saxofonist bij de voormalige Koninklijke Militaire Kapel te Den Haag. Sinds 2006 is hij als 1e saxofonist verbonden aan de Marinierskapel der Koninklijke Marine te Rotterdam.

Als saxofonist speelde hij mee in vele ensembles en orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble en het Aurelia Saxofoon Kwartet. Als solist trad hij veelvuldig op met diverse orkesten, de voormalige Koninklijke Militaire Kapel, de Marinierskapel der Koninklijke Marine, het Limburgs Symfonie Orkest maar ook vele amateur hafa- orkesten.

Op het vlak van kamermuziek is hij actief in het Mosa Saxofoon Kwartet. Verder speelt hij samen met pianist jeroen Riemsdijk.

Als docent/pedagoog is Jean-Pierre veelvuldig actief. Zijn uitgebreide ervaring opgedaan in en voor het orkest, ensemble of als solist maken hem tot een graag geziene gast bij workshops en masterclasses voor zowel de student als de gevorderde amateurs. In 2014 was hij één van de gastsolisten en mentoren die zich verbonden wisten aan het Orlandofestival. Sinds 2011 is hij tevens werkzaam als Hoofdvakdocent Klassiek Saxofoon aan het Maastrichts Conservatorium.

Naast saxofonist is Jean-Pierre ook werkzaam als dirigent.

Van André Presser ontving hij zijn eerste dirigeerlessen. In 1998 werd hij toegelaten tot het Conservatorium Maastricht in de orkestklas van Jan Stulen. Deze studie sloot hij af in samenwerking met het Limburgs Symfonie Orkest.

Als dirigent was hij daarna nog meerdere malen te gast bij het LSO. Ook dirigeerde hij het Nederlands Promenade Orkest, Philharmonie Zuid, de KMKJWF, de voormalige Koninklijke Militaire Kapel, waar hij in 2003 een aantal maanden waarnemend, en de Marinierskapel der Koninklijke Marine, waar hij in 2010 een zestal maanden waarnemend dirigent was. In de harmonie-fanfare wereld heeft hij meerdere harmonieën (Heel en Wessem) en fanfares (Maasbracht en America) geleid.